top of page
  • Skribentens bildÅse Borgeryd

Övervikt är inte synonymt med ohälsa

Uppdaterat: 2 dec. 2021

Jag fick frågan i veckan om mitt varumärke rimmar med att jobba med övervikt och viktreduktion. Jag undrade för mig själv om det är något vi eller jag inte greppat. Skulle att hjälpa och stötta människor med oönskad övervikt och ohälsa nu plötsligt också vara skamfullt? Jag menar att det går faktiskt inte att blunda för att häften av alla i Sverige faktiskt har övervikt/fetma idag. Att många mår dåligt av detta. Är sjuka. En stor övervikt gör oss tex mindre rörliga och belastar våra kroppar i onödan.

Din kropps status är inte alltid synonymt med din hälsostatus.

DOCK kan en person med övervikt vara sjukt hälsosam och vältränad och vice versa. Detta har jag sett så många gånger. Men när en person väl får motivationen och börjar röra på sig, och äta lite bättre så kommer mycket annat per automatik. Senaste åren tycker jag just att tex dåligt fungerande magar och värk ofta hör samman med en på endera sätt, överbelastad kropp. Då menar jag dels för att inflammationer tycks vilja sätta sig i kroppen på olika ställen och att de gärna sätter sig i fettväven, som försvar för att kroppen inte alls vill ha för mycket att bära på. Men även för att många är i för dålig kondition för det vi vill göra i livet tex inte bara orka jobba sen inte orka nåt mer. Våra kroppar ska ju orka genom hela livet. Vi ska vara förebilder för våra barn. Och ska framför allt orka med all psykisk påfrestan som vi numer utsätter den för i form av skärmar, krav, och i jakten på konstant lycka. Vilken så klart är helt omöjlig. Vi är inte skapta för att vara just lyckliga jämt, hur trist det än låter.


Låt oss se över detta. Jag försöker ge en så nyanserad bild jag kan kring hälsa/ohälsa. Mitt mission kommer alltid att i första hand vara starkt hjärta och stark kropp som nummer ett. Att få folk att hitta sammanhang där de känner att de passar in och trivs. Mår gott i. Då kommer nämligen också mycket av farten som bättre sömn, gladare, piggare, mindre skador, minskad risk för nedstämdhet/depression, mindre värk och bättre sömn. OCH inte minst skapar en frisk och stark kropp ett bättre självförtroende och starkare tro på dig själv.

Får man förutom detta till regelbundet ätande och massa grönsaker och frukt i olika färger är man nära på i hamn. Om man bara tänker på att hålla ut och tänka långsiktigt. Och kanske leta rätt stöd och lite fin inspiration och kunskap på vägen Att ha oönskad övervikt önskar jag ingen. Därför att vara kroppar egentligen inte är skapta för stor andel fett. Kroppen blir stressad och undrar hur den ska bekämpa den och sätter hormoner och annat i gungning. Det är nu det magiska sker. Man vill ta tag i sin övervikt för den stör en på ett eller annat sätt. Det är ofta då som jag kommer in i bilden. Hon den där ”hurtiga” Borgeryd som alltid verkar så jäkla taggad! (observera att jag också rätt ofta är både är missnöjd, irriterad och vill sitta å tomglo på Netflix en hel dag😊 )


I min livsstilsprogram Hälsa VIP så jobbar jag alltid med detta. Sanningar om oss själva och att ha rätt fokus. Jag brukar börja med att säga ”strunta i vikten, mät dig om du absolut måste jobba med siffror för att se resultat. Sen börjar du tänka om. Tänka i helt andra banor. Byter tankar som ”jag är ingen morgontränande” till ”jag ska fasen testa 2 veckor om morgonträning är min grej ” . SEN kan du bestämma om du ”ÄR” en morgontränande eller ej.

”Jag är en godisråtta som älskar choklad”. Jo, du gillar godis. OCH choklad. Och säger detta gärna högt flera gånger i veckan. Kontraproduktivt om du dessutom innerst inne stör dig på detta? Nä för det skapas mer och mer som en sanning om att just detta ÄR du. Men vad innebär detta egentligen? Att du skyddar dig från vetskapen att du äter detta i mängder varje vecka (och gärna med dåligt samvete och inte ens njuter) eller att du fortsätter att älska godis och choklad men bestämmer för att välja 2 dagar i veckan med detta för att verkligen njuta? Typ ”jag älskar godis och choklad med väljer detta inte alla dagar utan njuter av detta på tex onsdagar. (varför är helg förresten alltid synonymt med frossa?) Ni fattar. Inga tråkiga förbud. Men aktiva val som vi njuter av UTAN dåliga samveten. Ett dåligt samvete måste då för övrigt eventuellt vara det sämsta för att skapa en god hälsa.


Nöjd, hälsosam och njut av aktiva val

För att göra aktiva val som inte är hälsosamma, som man njuter av i fulla drag, utan att ha nåt dåligt samvete, det tror jag faktiskt alltid är hälsosamt! Men tvärtom? Inte alls. Så varför skriver jag detta? Jo för precis som sömnbrist eller ständiga inflammationer i kroppen så KAN övervikt vara ohälsosamt. Det tycker jag inte är nåt vi ska blunda för även om risken är stor att någon känner sig trampad på tårna. Även om några just nu blir upprörda. Övervikt ska heller inte blandas ihop med att man inte ska vara nöjd över sina kropp. Det ska man verkligen vara, ÄVEN om man vill bli mer hälsosam. Det borde vara det bästa av det bästa. Både nöjd, hälsosam och njuta av att faktiskt göra aktiva val som ”idag vill jag promenera på en strand för att jag älskar vatten”. ”Idag vill jag äta mycket grönsaker så min mage blir glad”. Idag vill jag träna med en vän för att vi inte hinner ses”. ”Idag ska jag se Netflix hela dagenm käka en glass och smyga omkring i pyjamas bara för att jag vill.” DET är aktiva val. Och träna på att inte träna för att gå ner i vikt eller för ett kosmetiskt ändamal. Att äta bra mat för att må bra. För vips har man dessutom tappat några kilon som faktiskt kommer att kunna göra att du med lätthet kan spring 2 km utan att stanna! 😊


Så din kropps form är inte alltid synonymt med varken hur du mår eller hur din hälsostatus mår. Låt oss komma ihåg det så här INNAN nyår då hälsohetsen är som störst.


Ps. Är du nyfiken på mitt livsstilsprogram? Läs mer om Hälsa VIP
457 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page