top of page
  • Skribentens bildÅse Borgeryd

När vår kyl förvandlas till plocksallad/grönsaksbar


När jag förbereder min sedvanliga långpanna med grönsaker, frågar min man, ”alltså tröttnar du aldrig på det där?”. Rödbetor, rödlök, sötpotatis och blomkål som denna gång trängs tillsammans i formen. Jag tänker efter och svarar… ”alltså näää… jag gör ju inte det. Det är som att jag och mina tarmbakterier blivit besatta av denna ritual av färgsprakande grönsaker. Det är ju som ändå lite märkligt att jag inte gör det då jag, varje vecka, halvt som halvt förvandlar vår kyl till en form att plocksallad/grönsaksbar! Men jag tänker att det är väl som med all annan mat, många som ”går runt” vecka efter vecka på korvstroganoff och ris, köttbullar och mackisar eller färdigpizza. Så egentligen är det väl just det. Folk äter väl till vardags typ samma rätter. Bara olika på inriktning och vad man TROR går fort. Men det här, har jag kommit på, är en grym lösning att spara tid, få god och näringsrik mat och dessutom ekonomiskt!

Alltid en stor långpanna med olika grönsaker. Idag dessa. En annan dag eller vecka, broccoli, brysselkål, kålrot och spetskål. Ibland kryddor på, men mer och mer naturella, bara med olivolja och flingor av salt. Förut mer kryddor på. Nu vill jag verkligen ha smakerna som de är. Smaksak!

Tre olika såser och röror mixar jag ihop. En gremoulata/pesto på spenat, citron, basilika, vitlök, en bit prästost och massa solrosfrön. En mjuk och krämig favoritröra med vita bönor, soltorkade tomater, basilika, olivolja, citron och ett par söta körsbärstomater. Sist en sojabönsvariant med fetaost, olivolja, vitlök, lime, sesamolja och japansk soja. Dessa tre godingar är dessutom perfekta att dippa grönsaker i! Och stoppar hela veckan:: (om det nu inte tagit slut!)

Jag älskar denna form av matlagning och fix! Så mycket variation, passar dessutom perfekt då vi i vår familj tenderar att äta på lite olika tider pga träningar och kvällsjobb. Men barnen då, kanske någon undrar? Tja… jag kan koka pasta eller bulgur till som jag smaksätter och som även kan ätas kallt. Sen är det bara tillsätta vad man vill ha till. Quorn, lax, torsk, kyckling, lite haloumi eller köttfärsbiffar! Ja att bara använda fantasin! Det jag vet är att det kommer äta av alla mina goda, och braiga röror och en del av mina grönsaker som både kan ätas kalla eller värmas. Tänk lägg till. Lägg till. Lägg till. Testa nytt. Testa igen. Hitta favoriter. Hitta ett sätt som passar din familj och dig. Men det där med barn… inte är de alltid så peppade på mina avocadoglassar och bönröror, men de smakar alltid och äter ofta med glad aptit! De är vana dessa smaker. Vana starkt, kryddigt, syrligt, knaprigt och rörigt. De gillar också pizza eller hamburgare så klart. Men det ena behöver ju aldrig utesluta det andra.

Så gör som du brukar eller testa Åses variant!


306 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page