top of page
  • Skribentens bildÅse Borgeryd

Antiinflammatorisk mat


Jag tycker ofta att kost och det som hör till i dessa diskussioner handlar om vikt. Vikt. Vikt. Vikt. , Jag provoceras när jag mitt i 2018 fortfarande läser ord som att byta ut mat mot måltidsersättning, ”att synda” i mat-sammanhang, att ”unna sig”, i mat-sammanhang igen. Det är ju det som ger viktproblem för fasen! Att tänka och värdera mat i ord som synd och att unna sig. Det säger ju sig själv att det kommer att bli fiasko i längden.

För mat ska ju vara njutning, näring, umgänge och en form av kärlek till sin egen kropp.

För mig finns det inget som ”funkar”, något man ”kör” eller något som ”är speciellt bra”.

Hälsa är komplexare än så. Det handlar om att våga stanna och lyssna. Ibland inte lyssna på andra. Ha tålamod och lita på en ny livsstil som ska funka inte bara en vecka. Inte en månad. Utan ett helt liv. Inga jäkla förbud. Smarta och medvetna val. DET är hälsa.

Just nu har jag snöat in på antiinflammatorisk mat. Mat som vi är skapta för. Mat som får både tarm och kropp att jubla av glädje. Mat vi blir pigga och klara i tanken av. Inget onödigt socker. Inget aspartam. Inga dyngiga tillsatser. Kanske är detta mat som jag mer eller mindre alltid valt att äta i det stora hela. Men nu blir det mer medvetet. Bär, grönsaker, färger, kryddor och så klart underbara smaker. För mig har vegetariskt förut varit lika med tråkigt som fasen. Men jag har bestämt mig för att känna motsatsen. Dessutom är min dotter vegetarian sen ett halvår tillbaks. Svårt? Nej, det kräver som alla nya tankar bara lite tålamod då man ska trampa upp nya matstigar och nya vanor. Hur tränar jag att tänka då? Att basera en måltid på rödbetor i stället för kyckling. Broccoli stället för en bas på lövbiff. Och mer tänka att om man vill äta kyckling så det ett tillbehör, typ som en skål med gurka! Att göra rätter utifrån grönsaker, fisk, bra fetter och baljväxter.

Jag kan nog aldrig bli nitisk, utan vill gärna ha en bit ost till! Det är mitt eget sätt att skapa en form av mat. Med mycket färg, mat lagad från grunden, och att våga vara djärv i mina smaksättningar.

Långt ifrån bantning, vikthets och ”Synd”! För tänk om alla skulle lära sig mer om antiinflammatorisk mat? Då lovar jag att bubblig och dåliga magar i princip skulle försvinna. Vi skulle alla få grymt vacker hud. Vi skulle orka mer och ha mindre ont i våra sönderstressade kroppar. OCH. Vi skulle leva längre!

401 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page