top of page
  • Skribentens bildÅse Borgeryd

Hur många procent energi har du?


Ett sätt att se på energi och motivation.

Ett lite kul sätt att tänka på ens energinivå och ens motivation är att likna det med en telefon och dess laddning och batteri. När du har mindre än 20% kvar, då är det dags för laddning på endera sätt. Under 10% kvar? Väldigt kritiskt och det går snabbt utför! Men efter 15 minuter av laddning är batteriet uppe på styva 46% igen… och så vidare….

Mobiltelefon på laddning

Att ladda telefonen är enkelt, bara plugga in sladden, men hur laddar du dig själv? Ja, det bör du ta reda på och hitta vilket sätt som funkar för dig, men vila är ledordet och är du under 10%? Då är det sömn som gäller. NU!

Att likna sin energi med sitt mobilbatteri är kanske ett rätt udda sätt att tänka på men det är konkret nog för att kunna se det framför sig! Men coolt när du känner dig så där 97% laddad och inser att klockan är 02 på natten och du är på fest! Då bör du verkligen gå hem! (Det sker dock typ 2 ggr per 10 år!).

Eller när jag själv åker långlopp… när känslan är mindre än 60%, då måste jag fylla på med dryck eller näring…

Detta sätt att tänka går att praktisera på flera plan! Testa!

Spara på ett halvtomt och snåla på ett fullt.

Tror jag ibland kan tänka ihjäl mig på just ordet energi och motivation. Jag tror inte att jag någonsin blir fullärd men jag kan säga att jag nog är en riktigt bra bit på väg efter alla dessa år i jobbet med tillfällen att lära känna andra och lära känna mig själv. Hur gör vi för att vara så där lagomt peppade hela tiden? Så där som jag egentligen tycker är astrist. Jag älskar ju känslan av att man har flow, att man flyger fram, det går bra och allt är topp! Men hatar lika mycket motsatsen. Alltså. Varför har vi så in i bängen mycket i kalendern ibland och så sjukt tomt nästa dag….?

Jag har i alla fall kommit på vilken utmaning jag själv har och kanske fler än jag? Att kunna spara på ett halvtomt glas och att kunna snåla ännu mer när det faktiskt är fullt. Att inte hälla ut allt skitsnabbt bara för att jag har mycket! Som att man skulle tanka bilen och sen köra som en besatt till Härnösand bara för att man har full tank. Det gör man ju kanske inte bara för att?

"Här ska jag ligga hela dagen, glo och bara finnas!"

Ibland säger jag högt till mig själv, iklädd mysbralla eller ännu bättre pyjamasbrallor och gammel-tichan att ”här ska jag ligga hela dagen, läsa, se serier, glo och bara finnas!”. Och där ligger jag tills det börjar klia i kroppen. Då vet jag… nu är jag uppladdad! 100% igen. Men ”chillet” måste liksom planeras in! Å då längtar jag efter just det!

Men är ni sjuka?

1 maj, var en sådan dag. Startade med lite träning, sen låg jag där och mös hela dagen. Ibland kröp något av barnen in under min filt och ibland kröp jag själv in i famnen på nån i familjen. Tills min mamma kom på besök och frågade vad vi gjorde idag och om vi var sjuka där jag och Vilda låg och mös! Humor! Kanske just därför vi svenskar är mycket sjuka idag, för att det är inte, enligt den gamla traditionen, är riktigt ok att ligga och vila mitt på dagen eller ännu värre, nästan en hel dag. Gud bevare mig väl. Hon menade inget illa och är själv den som gärna chillar på soffan ibland men just det där att det är lite skamligt att ligga och vila/sova, utan att för den skullen vara sjuk eller deprimerad. Det är det väl dags att plocka bort och göra till något lite fint istället?

Så nästa gång någon ringer och du blir väckt. Var stolt över ditt chill och att du laddar ditt batteri och ljug då inte när du får frågan ”Sov du”?


154 visningar0 kommentarer
bottom of page